2e leerjaar A, basisoptie Moderne talen en wetenschappen, taalgericht

Gemeenschappelijke basisvorming

In het 2e leerjaar A krijg je overal dezelfde gemeenschappelijke vorming van 27 lesuren per week, om het even wat je kiest als basisoptie. De vakken in de gemeenschappelijke vorming zijn overwegend dezelfde als in het eerste jaar en ict blijft een geïntegreerd vak. De basisoptie die je nu kiest, is niet bepalend voor je verdere studiekeuze. Ze geeft je wel al een kijk op de studiedomeinen taal & cultuur en wetenschappen, zodat je een gefundeerde keuze kan maken voor de tweede graad op het einde van het tweede jaar.

Profiel van de leerling MW

Je bent graag bezig met taal en cultuur. 13 lesuren per week ben je met taal aan de slag. Je kiest voor uitdaging Frans en je bent blij met een stevig tempo. Je krijgt 4 uur wetenschappen, want ook daar liggen jouw interesses.

De basisoptie

bestaat uit twee componenten, nl. moderne talen en wetenschappen.
In de component Moderne talen komen 3 uur extra Moderne talen aan bod, bovenop de talen in de gemeenschappelijke vorming. Dit vak bouwt verder op de vakken Engels, Frans en Nederlands en legt de nadruk op meertaligheid.
Het doel van dit vak is

  • vaardiger worden in Nederlands, Frans en Engels, verbanden onderzoeken tussen woorden in verschillende talen;
  • onderzoeken hoe mensen door hun taal tot een bepaalde groep of cultuur behoren;
  • van taal genieten, de kracht van verbeelding ervaren en creatief aan de slag gaan met literatuur.

Er zijn 2 uur wetenschappen extra bovenop de gemeenschappelijke vorming in de component Wetenschappen. Je bouwt verder op het vak Natuurwetenschappen.
Het doel van dit vak is

  • vaardiger worden in onderzoekend leren;
  • inzicht verwerven in wetenschappelijke principes en toepassingen in contexten uit het dagelijkse leven;
  • verwondering, kritische zin en creativiteit na-streven.

Wat kan je daarna doen?

Je kan je opleiding verder zetten in het 1e leerjaar van de tweede graad met studierichting Moderne talen, met de studierichting Humane wetenschappen of met de studierichting Natuurwetenschappen. Je kan ook overstappen naar een andere studierichting.