2e leerjaar A, basisoptie Klassieke talen, Latijn

Gemeenschappelijke basisvorming

In het 2e leerjaar A krijg je overal dezelfde gemeenschappelijke vorming van 27 lesuren per week, om het even wat je kiest als basisoptie. De vakken in de gemeenschappelijke vorming zijn overwegend dezelfde als in het eerste jaar en ict blijft een geïntegreerd vak. Je kan de basisoptie Latijn enkel volgen als je in het eerste jaar het keuzegedeelte Latijn gevolgd hebt. De basisoptie is niet bepalend voor je verdere studiekeuze, maar laat je toe een gefundeerde keuze te maken voor de tweede graad op het einde van het tweede jaar.

Profiel van een latinist

  • Je springt creatief om met taal en je bent graag met taalbeschouwing en logisch redeneren bezig. Je vindt het fijn om verder te zoeken naar oplossingen, ook als die niet kant en klaar worden aangeboden.
  • Je kan om met een stevig tempo voor talen én voor wiskunde: zowel voor Frans als voor wiskunde kies je voor een uitdagend parcours.
  • Het wordt een royaal pakket talen: 15 uur per week om van taal te genieten, de kracht van verbeelding te ervaren en creatief aan de slag te gaan met literatuur.

De basisoptie

  • Je bouwt verder aan je kennis van het Latijn. Je leert Latijnse teksten begrijpen en via de taal onderzoek je de boeiende wereld van antieke Romeinen en Grieken. Je maakt een mythische rondreis door het Italisch schiereiland in het oudheid. Je maakt kennis met antieke zienswijzen, die een grondslag vormen van ons westers denken.
  • Je krijgt inzicht in de invloed van de Grieken en de Romeinen op hedendaagse culturen.

Wat kan je daarna doen?

Je kan je opleiding verder zetten in het 1e leerjaar van de tweede graad met de studierichting Latijn of de studierichting Humane wetenschappen. Je kan ook overstappen naar een andere studierichting.