Online infomoment op 6 maart 2021 van 13.30u. tot 17.00u.

Via de groene knoppen ‘klik hier om mee te volgen’ kan je op 6 maart beeldbellen met medewerkers van onze school. Zij vertellen je alles wat je wil weten over onze school. Elke knop leidt naar een ander onderwerp.

Kom gerust binnen: een gesprek met leerkrachten, leerlingenbegeleiders, ondersteunend personeel en directie is de beste kennismaking met onze warme school. Zodra je in de google.meet ingelogd bent, kan je vragen stellen of luisteren naar de antwoorden op vragen van andere bezoekers.

Wanneer de beeldbelsessie teveel bezoekers tegelijk heeft, zal je eventjes moeten wachten om de kwaliteit van de verbinding blijvend te garanderen.  Ga ondertussen gerust naar een andere sessie.

Wanneer je inlogproblemen hebt, kan je contact opnemen met de collega’s ict: zij helpen u zo goed als mogelijk. Wanneer niet alle bezoekers kans gekregen hebben om alle beeldbelsessies te volgen, wordt er een extra beelbelsessie ingelast op een latere datum. Als je op de hoogte wil gehouden worden van een extra infomoment, dan laat je je gegevens na onder de knop persoonlijk gesprek aanvragen.

Met je camera aan is het aangenaam om te communiceren.
Micro aan/uit: zet je micro aan als je een vraag wil stellen of een bedenking met ons wil delen. Om geluidshinder te beperken demp je best je micro als je niet aan het woord bent.
Als het niet lukt met micro, kan je evengoed via de chat communiceren, de chatverantwoordelijke zal geregeld de vragen vanuit de chat overlopen.
Bij elk onderwerp vind je suggesties voor vragen, maar stel gerust ook je eigen vragen.

Veel gestelde vragen

We bieden onderwijs vanuit de inspiratie van Sint-Franciscus aan alle leerlingen, ook leerlingen die niet in de christelijke traditie zijn opgegroeid. We geloven dat ontmoetingen kunnen inspireren en dat het ervaren van diversiteit jongeren op weg zet om eigen levenskeuzes te maken. In de lessen wordt alle leerstof gegeven. We verwachten geen voorkennis, wel respect en bereidheid tot een open dialoog.
Zowel in STEM basis als in STEM versneld krijgen de leerlingen het keuzevak Edison, waar ze concreet aan de slag gaan met wetenschappen en techniek.
In STEM basis worden de algemene vakken wiskunde en Frans in een rustiger tempo gegeven en is er meer klassikale instructie en verwerking.
In STEM versneld wordt hetzelfde pakket wiskunde en Frans in een hoger tempo gegeven, met een groter aandeel zelfstandig werk. In STEM versneld krijg je twee extra vakken: het vak Eureka, waar gewerkt wordt rond wiskundige oplossingsstrategieën en logica, en het vak Codestart, dat een begin vormt voor programmeren.
Het enige verschil tussen STEM basis en Moderne ligt in het keuzevak. Bij STEM basis heb je het keuzevak ‘Edison’ en bij Moderne ‘WoordWereld’.
Wanneer uit de taalscreening en uit de adviezen van de lagere school blijkt dat tekstbegrip niet zo sterk ontwikkeld is, voorziet de school de mogelijkheid om Project in Taal (PiT) te volgen in plaats van Edison of WoordWereld.
We behouden de kans voor aan de leerlingen die moeite hebben met tekstbegrip, omdat tekstbegrip de basis is om opgaves te begrijpen, om teksten te kunnen samenvatten, om leerstof te kunnen verwerken… Door intensief rond tekstbegrip te werken kan er vooruitgang geboekt worden in alle vakken van de algemene vorming. We houden rekening met de adviezen van de lagere school en met het resultaat van de taalscreening om leerlingen uit te nodigen naar PiT.
Sinds het schooljaar 2019-2020 vervangt de schooltoeslag de schooltoelage. Die schooltoeslag wordt automatisch betaald via het Groeipakket als je er recht op hebt. Je hoeft geen aanvraag te doen. Elk kind dat in Vlaanderen woont krijgt een Groeipakket. In dat pakket zitten de gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet op maat van elk kind. Enkel de studietoelage voor het hoger onderwijs wordt nog steeds toegekend door de afdeling Studietoelagen van het Ministerie van Onderwijs en moet je wel aanvragen.
groeipakket.be
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er stille studie voorzien van 15.30 uur tot 17.00 uur. Je kan ook eerder de studie verlaten, als je bv. je bus moet halen. Je ouders schrijven je in voor de avondstudie en laten ook telkens weten als je toevallig eens niet kan komen. Omgekeerd laat de school ook weten via een smartschoolberichtje als je niet in de studie bent en daar wel verwacht wordt. In deze studie wordt er zelfstandig en in stilte gewerkt tot je vertrekt.
Deze studie is gratis.
Bij inschrijving kan je twee vrienden opgeven. We proberen je zeker bij één van deze twee in de klas te plaatsen. Daarnaast houden we bij de klassamenstelling ook rekening met het pedagogisch aspect.
Er wordt onder de middag gesport onder toezicht van sportleerkrachten. Aangezien de middagpauze slechts 50 minuten duurt, is ‘kort en krachtig’. Maar de school is gedaan om 15.20 uur: dat stelt je ruim in staat om na schooltijd je schoolwerk te doen en dan nog een hobby of sport te gaan doen.
U kan altijd een afspraak boeken bij de leerlingbegeleider of bij de directie door naar het secretariaat te bellen. Zij verbinden u door, u hoeft daarvoor geen reden op te geven. U geeft gewoon aan wie u wenst te spreken. Op geregelde tijdstippen zijn er oudercontacten voorzien, waar u zelf kan op intekenen.
Oudercontacten met vakleerkrachten en klastitularissen worden bij het begin van het jaar meegedeeld. Wanneer er door omstandigheden wijzigingen zijn, wordt u per smartschoolbericht of brief op de hoogte gesteld.
Alle informatie rond het bestellen van boeken wordt u toegestuurd na inschrijving. De boeken kunnen via school besteld worden, maar u mag dat ook zelf doen via een boekhandel naar keuze.
Na een hartelijk welkom in de turnzaal van de school, maak je uitgebreid kennis met de klassenleraar, je klasgenoten en de lokalen in de school. Je krijgt ook uitleg over het gebruik van de maaltijdkaart. Je klassenleraar vertelt je wat je best meebrengt de volgende dagen. Je krijgt een voorlopig lessen- en lokalenrooster. In de namiddag ben je thuis… want 1 september start op een woensdag 😉

Meer details zal je krijgen in de brieven bij de inschrijving en als je eind augustus naar school komt om je boeken. Maar stel maar vragen in de uitlegsessies, als je preciezer wil geïnformeerd worden. Doe maar.

Op de school kan je een warme maaltijd, een koude schotel, soep en broodjes kopen, maar je kan gerust een eigen lunch voorzien. Water is gratis beschikbaar in de refter. Tijdens de coronafase bestel je ’s ochtends wat je ’s middags wil eten. Het dagmenu hangt uit op de schermen in de school en kan je ook op de website bekijken. Alle allergenen zijn daar ook opgesomd. Neem zeker een kijkje bij ‘organisatie’, ‘maaltijden’ op de website voor meer uitleg. Daar vind je ook uitleg over het systeem met de maaltijdkaart.